 |
Shaman sisäänkäynti |
Viime viikolla pääasialliset työtehtävät muuttuivat kun aloitettiin suunnittelemaan ympäristökasvatusprojektia. Tarkoitus on siis toteuttaa projekti, johon koko Shaman koulu osallistuu. Tavoitteena on edistää oppilaiden ja henkilökunnan ympäristöherkkyyden, -tietoisuuden ja vastuullisuuden lisääntymistä. Projekti tulee pitämään sisällään tiedon jakamista erilaisin menetelmin ja lisäksi ohjelmaan sisällytetään konkreettista tekemistä, kuten ympäristön siivoamista roskista, muuta kierrätykseen liittyvää sekä puiden istuttamista läheiselle kukkulalle. Täällä on aikaisemminkin tehty vastaavanlainen projekti ja nyt olisi tarkoitus jatkaa ja vähän laajentaa hommaa. Tosi innostavaa työtä, haasteellista myös.
Ympäristökasvatus on kiinnostava aihe, johon olen opinnoissa osittain suuntautunutkin. Minun tehtävänä on suunnitteluun ja opetukseen osallistumisen lisäksi koittaa keksiä myös jotain rahoituslähteitä projektille. Täytyy siis kartoitella mitä mahdollisia tahoja Suomessa voisi olla, jotka voisivat olla kiinnostuneita osallistumaan pienellä summalla perulaisen koulun ympäristökasvatuksen toteuttamiseen. Saa vinkata jos tulee mieleen jotain. :) Täällä päässä on tarkoitus tehdä yhteistyötä ainakin kunnan kanssa. Ajattelin, että projektin puitteissa olisi kiinnostavaa myös tehdä yhteistyötä suomalaisen koulun kanssa, tiedonvaihtoa ja ymmärrystä haasteista erilaisessa kulttuurissa kummallekin osapuolelle.
 |
Tätä kukkulaa olisi tarkoitus vihertää |
Ympäristöongelmat ovatkin täällä Limassa ja tällä San Juan de Luriganchon alueella moninaisia. Itselle ensimmäisenä pisti silmään kuivuus ja vähäinen vehreys. Liman kaupunki sijaitsee Andien vuoriston ja Tyynenmeren väliin jäävällä rannikkoautiomaalla. Sateet jäävät pasaatituulten vuoksi Andien itäpuolelle, eivätkä juuri koskaan saavuta rannikkoa. Ilman vettä vehreyttä ei luonnostaan juuri ole ja vehreyden ja kasvien puute taas mm. pitää ilmanlaadun heikkona ja edistää eroosiota. Jätehuollon tila koko kaupungissa on itselle vielä pääosin hämärän peitossa, mutta käytännön tasolla havainnoiden homma toimii asukkaiden kannalta periaatteessa samoin kuin Suomessakin, jäteauto kiertää muutaman kerran viikossa noutamassa kotitalousjätteet. Jäteastioita ei juurikaan kuitenkaan ole käytössä ja sen vuoksi on tavallista jättää jätteet kadulle odottamaan kuljetusta. Alueen lukuisat kulkukoirat tietysti käyvät roskapussien kimppuun ruuan toivossa ja levittävät jätteitä ympäristöön. Alueella pyritään kyllä kampanjoimaan roskien kadulle jättämistä vastaan ja toivotaan että jätteet tuotaisiin suoraan jäteautoille niiden kiertäessä. Jätteiden polttaminen ei vaikuta olevan kovin tavallista vaikka silloin tällöin palavia jäteläjiä kyllä näkee ja haistaa. Eri jakeita on jonkin verran mahdollista kierrättää. On jonkunlaisia kierrätyskeskuksia, joihin mm. muovipullot ja metallitölkit voi viedä ja niistä saa painon mukaan korvauksen. Täällä Shamassa nämä eri jakeet erotellaan ja kierrätetään. Mm. näihin seikkoihin on mukava päästä pureutumaan lisää projektin myötä.
 |
Jäteläjiä kadunvarressa |
 |
Roskaaminen kielletty! |
 |
Etteivät koirat ylettyisi tonkimaan roskapusseja |
 |
"Pidetään huolta vedestä" viestitetään vesisäiliön muurissa
|
Ympäristökasvatusprojektin lisäksi pyysivät myös etsimään uusia vapaaehtoisia jatkamaan mm. tuon ympäristökasvatusprojektin parissa kun minun harjoitteluni päättyy. Koulut alkavat täällä maaliskuussa kesäloman jälkeen ja minun harjoittelu päättyy jo huhtikuun alussa, joten itse ehdin osallistumaan toteutukseen vain vähän aikaa. Joten jos lukijoista löytyy kiinnostuneita vapaaehtoishommasta Perussa niin olkaa yhteydessä, sanaa saa levittää.
Muuten päivät viime viikkoina ovat taas hujahtaneet ihmeellisen nopeasti. Illat työpäivien jälkeen sujuu enimmäkseen kotosalla, mutta viikonloppuisin on mukava päästä tutustumaan kaupunkiin. Viime viikonloppuna käytiin kuuntelemassa perulaista musiikkia mm. marinera-tyyppistä sekä valsseja, tulevana viikonloppuna kenties ensimmäistä kertaa salsaamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti